Elämä vie ja tuo – kuljetaan tämä retki yhdessä

Vastuullinen yrittäjänainen

Morjesta! Olen Iia, syntyperäinen Iisalmelainen, nykyään Kuopiolainen pienyrittäjä. Opiskelen tällä hetkellä ensihoitajaksi, mutta valokuvausta teen opiskelujen ohella.

Lyhyen elämäni aikana on tullut koettua kaikkea laidasta laitaan, mutta niinhän se menee. Olen syntyperäinen savolainen, joka ei jätä kylmäksi liian vakavalla elämän asenteellaan.

Yrittäjänä olen vastuuntuntoinen ja päämääräni ovat selvät. Toteutan työni ja harrastukset intohimolla, sekä tuntemuksella, jota tässä matkan varrella on kertynyt.

Yrittäjyys on aina kiehtonut minua, joten siksipäs sitä tässä ollaan. Saavutin yhden unelmistani ja siitä saan olla ylpeä. 2023 on viides vuosi yrittäjänä, aika rientää nopeaa. Hauskaa kun on, niin mitä sitä turhaan lopettamaan. Ja vaikka vaikeampia aikoja tulisi eteen, niistä mennään läpi.

Kyllä se siitä, kuten tapanani on kliseisesti sanoa.

Olen pitkäjänteinen itseoppinut valokuvaaja – se lienee yksi merkki periksiantamattomuudestani.

Extrovertti työssään

Olen hyvin sosiaalinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva. Olen ennakkoluuloton ja pidän haasteista, siksi tykkään heittäytyä kokeilemaan uusia asioita.

Jotkut voisivat kuvailla minua rääväsuiseksi, mutta olen vain nainen joka tuntee oman arvonsa ja tekee sen selväksi. Luonnetta, sekä auktoriteettia piisaa vaikka muille jakaa, mutta sepä tekeekin minusta juuri minut.

Olen hyvin avoin ja luotettava ihminen ja toivoisinkin, että joskus pääsisin toteuttamaan vielä hieman erilaisempia ja rohkeimpia kuvauksia, kuten boudoiria.

Luonnollisuus lähellä sydäntä

Pidän yksinkertaisuudesta. En vietä aikaani istuen koneella ja muokaten yhtä kuvaa montaa tuntia. Yksikään kuva ei ole epäonnistunut jos siitä voi aistia tunnelman. Usein ihmiset jäävät takertelemaan pieniin yksityiskohtiin, mutta täytyy muistaa, että kuva on hetki. Se voi olla hetki surullisesta päivästä, tai se voi olla hetki maailman onnellisimmasta päivästä. Itkeminen ja nauru ovat täysin luonnollisia asioita.

Luonnollisuus on kaunista ja mitä sitä mennä turhaan pilaamaan ylimääräisyyksillä.

Mistä valokuvausintoni lähti?

Valokuvaamisesta olen aina pitänyt. Ensimmäisellä älypuhelimella 2013 kuvasin jo innoissani erilaisia kohteita, enimmäkseen kissojani, Järjestelmäkameran perheemme sai jouluna 2015 ja sillä tuli kuvattua vuoden 2018 kevääseen.

Ensimmäinen kamera meni rikki ja oli aika ostaa uusi kamera, kun kerran harrastus oli lähtenyt käyntiin niin hyvin. Tilalle tuli Canon eos 750d, jota suosittelen aloittavalle kuvaajalle! Vuoden sisään on tullut opittua paljon kuvaamisesta. Heinäkuussa 2019 siirryin täysikennoiseen kameraan ja työkaveriksi valikoitui Canon eos 6D Mark ii. Olen itseoppinut, eli en ole käynyt mitään kursseja valokuvaukseen liittyen. Kalustoa on tullut matkan varrella sen verran lisää, että minulta löytyy 6 objektiivia, 2 runkoa, jalusta ja muuta oheistarviketta.

Mitä valokuvaus merkitsee minulle?

Se on joka kerta erilainen retki omaan luovuuteen

Valokuvaus on minulle tapa ilmaista itseäni, tuntemuksia ja tapahtumia ympärilläni. Tahdon herättää ajatuksia ihmisissä vakavistakin aiheista. Usein kuva saattaa jäädä oman tulkinnan varaan. Luontokuvauksen ja yrittäjyyden ohessa teen omia projekteja, joissa käytän rutkasti mielikuvitusta ja osin oman elämän tuomia haasteita inspiraationa. Välillä myös todella arkiset asiat voivat inspiroida yllättävänkin paljon.

Valokuvaus on työnä todella antoisa, sillä olen päässyt tapaamaan paljon mahtavia ihmisiä. On myös kunnia olla mukana ihmisten eri elämäntilanteissa ja ikuistaa ne.

Savolainen lupsakkuus löytyy minustakin.

Rentous on ehdottomasti yksi parhaista puolistani. En henkilökohtaisesti pidä vakavasta meinigistä, vaan rennosta otteesta kuvaajana. Ideoita löytyy lähes joka lähtöön ja olen myös avoin kuvattavien toiveille. Olen myös aina valmis uusiin haasteisiin. Parhaat puoleni löytyvät omasta onnellisuudesta, luovuudesta, yhteistyön kyvystä sekä määrätietoisuudestani.

– Iia, Photoiisu